Etapp 1: 28 Juli

Låktatjåkka – Trollsjön. Ca 6 km

 
     
 

 

 
 

I år blir det ingen mjukstart utan vi påbörjar vandringen direkt när vi hoppar av tåget i Låktatjåkka. Det är alltid lite segt att börja gå efter att ha tillbringat ett dygn på resande fot, men det blir en bra och lättvandrad uppvärmningsetapp. Vandringen upp till Rissajávri, som är det samiska namnet på Trollsjön har stämpeln barnvänlig med en beräknad vandringstid på 1,5 timme, så trots att det är uppför nästan hela sträckan blir det nog en behaglig start.

Efter att ha hoppat av tåget startar vi med att värma upp i ca 1 km i björkskog, innan vi kommer fram till ett lite brantare parti uppför. När vi kommer upp har vi förutom att ha fått upp pulsen, nu en fin utsikt. Framför oss har vi nu Kärkevagge som beskrivs som ett riktigt sagolandskap. Dalen är full av storslagna stenformationer som är rester från inlandsisens framfart. Det finns en hel del små bäckar på vandringen genom Kärkevagge så det kommer att finnas gott om vatten att dricka.


Kärkevagge, som betyder Stendalen. Bild från internet

Längst in i dalen ligger Trollsjön, som är uppdämd av en massiv vall av stenblock. Vattnet är turkosblått eftersom det är smältvatten från kringliggande glaciärer. Sjön är Sveriges klaraste sjö och den har ett siktdjup på 36 meter. Här är det väl nästan ett måste med ett kvällsdopp?

Någonstans i närheten av sjön slår vi upp tälten.

   
Bilderna från internet

 
       
       
       
 

Nästa Etapp